1 Mayıs 2010

İyi ki doğdun Beatrix!!

Dün güzel bir gündü, hem de çok güzel. Kendi doğumgünlerimde bile bu kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum. (Geçen senekini ayırmalı aslında; lise ve mba'den harika bir ekip, önce içmece, sonra kareoke..) Bizimkilerin Köninginnedag dedikleri, diğer herkesin Queen's Day diye bildiği günü kutladık sokaklarda. Yüz elli yıldır devam eden bir gelenek, Hollanda kraliçesinin doğum günü bütün ülke tarafından sarhoş olunarak kutlanıyor. Aramızda geyik döndü, bizde de başbakan çıkıp "doğumgünümü ağır alkolle kutlayın" dese onu sevmeye başlar mıyız diye. Karar veremedik.
Perşembe akşamından, Köninginnenacht'tan itibaren içmeye başladık zaten. Bütün hafta güneşli giden hava, bu akşam yağmurda karar kılmıştı her nedense.. Utrecht sokaklarında sağanak yağmurdan kıyıda köşede saçak altına sığınarak içtik biralarımızı. Meydana benzeyen her ufak köşede bir bira satış noktası, karşısında DJ kabini, son ses müzik, kimi birayla sarhoş olmuş, kiminin kafası dumanlı... Küfür yok, taciz yok, herkesin yüzü gülüyor, herkes eğleniyor. TR'de buna en yakın sokak eğlencesi, yılbaşında Taksim meydanı, karşılaştırmak bile komik.

30 Nisan'da Amsterdam'dayız tekrar. Aslında mevcut kraliçe Beatrix'in doğumgünü 31 Ocak. Hava soğuk olur, dışarda içip sıçamaz insanlarım diyerekten annesinin doğumgünü olan 30 Nisan'da kutluyor o da doğumgününü. Neyse, akşamdan kalmanın verdiği yorgunlukla 3'e doğru çıkabiliyoruz dışarı. Sokaklarda herkes tezgah açmış, evde kullanmadıkları ikinci el eşyaları satıyorlar. Merkeze doğru işin rengi değişmeye başlıyor. İnsanlar çoktan sarhoşluk rotasına girmişler. Herkes turuncu bişi geçirmiş üzerine, bizim t-shirtler kesmedi, şapkayla tamamladık kreasyonumuzu. Sokaklarda insan seli, bunca kişi normalde nerede diye şaşkınlık geçiriyoruz. Sadece sokaklar değil, kanallar da tıklım tıklım. Kimi teknesine kurmuş ses sistemini, geçmiş DJ kabinine, teknedekileri coşturuyor. Kimi konsept parti veriyor teknesinde, seks klübü üyesi olduklarını tahmin ettiğimiz taş ötesi abi ve ablalar polis üniformalarıyla dans edip izleyenleri selamlıyorlar. Her köşede bir portatif pisuvar, herkesin elinde bir Heineken six-pack. Her köşeden aralıksız müzik yayını. Utecht gibi burda da herkes mutlu, herkes eğleniyor.
Beatrix'cim, canım benim, doğum günün kutlu olsun tekrar. Umarım performansımızdan memnun kalmışsındır. Seneye görüşmek üzere. Kendine iyi bak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder